Konferencija za medije HNS-a Đurđevac

HNS Konferencija za medije 2016

U cilju informiranja građana Podravine, 31. svibnja 2016., Podružnica HNS-a grada Đurđevca na konferenciji za medije predstavila je prijedlog Izmjena i dopuna zakona o lokalnim izborima kojima se i na lokalnu razinu uvodi sustav preferencijalnog glasovanja. Konferenciju je održao Ivan Hodić, predsjednik podružnice uz sudjelovanje Katarine Kovač, gradske vijećnice, Ante Bratanovića, član županijske skupštine i Ivana Kuštraka, člana predsjedništva. Konferencija je održana po radnim naslovom „Preferencijalnim glasovanjem do demokratizacije društva i političkih stranaka“.

Klub zastupnika HNS-a 21. travnja u saborsku proceduru uputio je prijedlog Izmjena i dopuna zakona o lokalnim izborima kojima se i na lokalnu razinu uvodi sustav preferencijalnog glasovanja. Predložen je hitni postupak, kako bi nove odredbe mogle biti važeće za izbore 2017. godine. Prijedlog je uvršten 29. travnja u dopunjeni dnevni red tekuće sjednice pod točkom 6. dopune, a podržali su ga i klubovi: Klub zastupnika Hrvatske inicijative za dijalog – HRID i nezavisnog zastupnika Šandora Juhasa te Klub zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika, Nezavisne liste Stipe Petrine i nezavisnih zastupnika.

Nije prihvaćena primjena hitnog postupka (26 “glasova “za”, 71 “protiv”, 5 “suzdržanih”). Prijedlog zakona upućen je u redovnu proceduru.

CILJEVI KOJI SE POSTIŽU PRIJEDLOGOM

Čak 70 posto birača na parlamentarnim izborima koristilo je mogućnost preferencijalnog glasovanja. Građani bi i na lokalnoj razini trebali imati priliku sami odlučiti koga točno žele kao svog zastupnika u gradskom vijeću i županijskoj skupštini. Tim više jer ga često osobno poznaju.

Osnažuje se volja birača, a smanjuje utjecaj liste i njenih autora.

Osnaživanja povjerenja birača u izbore i poticanja snažnijeg odaziva na izbore.

Uvođenje preferencijalnog glasovanja ima pozitivne učinke na izborni proces i jačanje povjerenja građana u institucije kao i jačanja osobne odgovornosti izabranih kandidata.

Zakonom o lokalnim izborima („Narodne novine“ br. 144/12.) uređeni su izbori u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Lokalni izbori se održavaju treće nedjelje u svibnju, svake četvrte godine. Da je prihvaćen HITNI postupak mišljenja smo da ne postoji niti jedan drugi valjani razlog zbog čega se institut preferencijalnog glasovanja ne bi primijenio na lokalne izbore 2017. godine.